söndag 24 juli 2022

Fruntimmersveckans sista dag


Fruntimmersveckan började firas i Sverige och Finland redan på medeltiden. Då handlade det om att fira de fyra helgonen sankta Margareta av Antiochia (20 juli), sankta Praxedis (21 juli), sankta Maria Magdalena (22 juli) och sankta Christina av Bolsena (24 juli). 

Genom åren har sedan en del namn kommit till och bytts ut. Redan i den gamla Bondepraktikan slogs det fast att fruntimmersveckan innebär en hel del regn. I genomsnitt var tionde år regnar det alla dagar. Det normala är att det regnar tre eller fyra dagar under veckan. Kanske kan det tända ett hopp för alla som längtar efter regn. 

Jag har nog inte firat särskilt mycket, kanske bakat någon kaka eller så. Vi har ju både en Margareta och en Sara i familjen så om man kommer ihåg så skickar man en grattishälsning på sin höjd.

  Så idag skickar jag en grattiskram och en kaktusdahlia till alla som heter Kristina och Kerstin. 


Kram Pia

1 kommentar:

  1. Vilka fin dahlia och en sådan härlig färg. Har själv namnsdag i fruntimmersveckan. Det finns en mansvecka också mellan 14 december till 23 december då det är bara mansnamn. Finns många fina namn i almanackan. Kram Christina

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.