söndag 23 januari 2022

Om att ha levt omodernt

 I går kväll satt vi och pratade om hur det var när vi var barn. Vi båda bodde i förort till Stockholm och till en början omodernt men senare i höghus. 

 Det vi pratade om var att gå på dass. Jo vi hade wc men inte våra första levnadsår. Men far och morföräldrarna hade inte det till en början. Så sommarlov och jular var man hänvisad till dasset med en ljusstump som man satte där ute medans man gjorde sina behov. 

Ofta var det stora lockespindlar på dörren och inte doftade det så jättegott heller. Inte undra på att jag var förstoppad hela sommaren och har spindelfobi. 

Maken berättade att han och brodern satt tillsammans eftersom det fanns plats för två. På väggarna satt det oftast kungabilder och annat från veckotidningar uppsatt med häftstift. 

Vi skrattade gott åt att vi upplevt detta. Klart att det finns många sommarstugor som har utedass nu med, men jag tror inte så många lever så året runt. Förresten när jag flyttade hit som 19-åring fanns det bara utedass här. Ja så var det i ett år ungefär. Bilderna är hämtade från nätet.


Kram Pia

4 kommentarer:

 1. Vilka minnen! Det var då det...Kommer ihåg farmors utedass, en gång hittade hon en huggorm "nere" i hålet, sen var det slutdassat :)
  Kram denna sega söndag, Titti

  SvaraRadera
 2. Utedass hade vi hela somrarna när jag var barn, och även sen när jag var vuxen på mammas sommarställe. Och alltid var jag livrädd för spindlar så det där känner jag igen! Och mamma hade fullt av vykort och bilder på katter, och det var ju iofs gulligt men trodde alltid att det lurade nån spindel bakom bilderna ;)

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Visst har jag suttit på ett utedass när jag var liten när man var på landet. Och visst satt det ett kort på kungafamiljen också.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Man har levt ett väldigt rikt liv om man i sin barndom fått erfara att gå på utedass. Vi har det på Fäboden och vid en annan stuga i skogen vid en sjö där det inte finns några moderniteter som kommunalt vatten och avlopp. Underbart!

  Kramen,

  Anneli

  SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.