torsdag 8 april 2021

Mina tankar om hälsa igen

 Som ni vet så är jag ju inte någon ungdom längre. Det känns mer och mer för varje dag som går. Jag erkänner att jag faktiskt inte gillar att åldras när det går utför liksom.

 Klart jag vill leva länge men, då ska det vara ett hälsosamt liv utan krämpor och sjukdomar. Ett rörligt liv som jag känner mig tillfreds med. Önska kan man och jag tror verkligen att man kan hjälpa till en hel del för att få det så. Jag har ansträngt mig en hel del men just nu så är jag i en fas när annat kommer före.

Hur tusan kan det vara så? Varför prioriterar jag inte mig själv och min hälsa? Bra fråga faktiskt! Återkommer om det en annan gång.

💓 

Men om man nu är fysisk aktiv och jag pratar om en timme eller kanske 30 minuter/dag så gör det stor skillnad. Om man också tänker på vad man äter, håller vikten ( Ett normalt BMI ligger enlig WHO på 18,5-24,9.) så kan man slippa få diabetes typ 2 tex. vilket är väldigt vanligt på ålderns höst särskilt om man har bukfetma. Sjunkande nivåer av östrogen tros vara en viktig anledning till att kvinnor efter menopaus har en benägenhet att utveckla bukfetma.

Lyssnade på en podd med Agnes Wold som en vän rekommenderade. "Jag lever hellre ett trevligt liv än att banta" Märklig människa enligt mig. Håller verkligen inte med alls. Jo på ett vis att man naturligtvis inte ska banta sig igenom livet men heller inte frossa och få sjukdomar.

 Ätstörningar talar jag om då tex. eller diabetes typ 2, hjärtkärlsjukdomar, stroke m.m. Jag tror att varje individ har olika behov av kost precis som man har olika behov av annat här i livet. Sånt som var och en mår bra av. Varför skulle annars vissa må dåligt av tex. kål eller lök medans andra inte märker skillnad alls. 

Det är det som är diet för mig. Diet eller kosthållning är en persons samlade kostintag och matvanor av exempelvis etiska skäl, religiösa skäl eller av hälsoskäl. Alltså inte en bantningskur. 

Om jag är frisk och pigg så spelar faktiskt tre eller fyra år av mina sista år roll och mening. För mig, för min partner, för mina barn och barnbarn. Varför ska jag dö i förtid? För mig är ett trevligt liv samma sak som ett hälsosamt liv.

Kram Pia 

2 kommentarer:

  1. Tycker du har ett bra tänk på ett hälsosamt leverne.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Kloka tankar. Och alla vet vad de ska göra för att må bättre men det gäller ändå att hitta sin egen väg. Och när man hittar den så gäller det att fortsätta. Det är det som är det knepiga. Men också att inte ge upp om man fuskar emellanåt. Livet ska levas både hälsosamt och njutbart.

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.