onsdag 22 augusti 2018

Återbruk

Hemma hos oss finns det mycket som är gammalt. Sånt som det inte alls är något fel på och som vi tycker är dels fint men också funktionellt. Ja och i allra högsta grad ytterst personligt. 

På vårt uterum finns bland annat en kudde som jag sytt av ett tyg från min mormor ja eller rent av gammelmormor. Det ligger en handbroderad duk på bordet och jag antar att det tagit några timmar att göra den. 

Varför ska den kastas och ersättas av en ny? På ett bord som jag gjort av en gammal tvättkorg och en plastbricka står det loppisfynd. En fotogenlampa, ett Höganäs kärl och en annan fin kruka som jag fyndat på loppis. 

På golvet står det en gammal låda som vi har ved i. Så charmig om man frågar mig. Den tillhörde ett hus som vi renoverat och sedan sålt. Lådan tog jag hand om, ja för säkerhets skull. 

Jag börjar allt mer känna att vi verkligen slösar på jordens resurser. Det tog ett tag för mig att inse det men jag är på god väg att bli smart. Klimatsmart! Nu finns det många vägar att gå för att bli det men om man bara startar och tänker till så bidrar man. Bidrar till att vår planet ska hålla för många fler generationer. 

Vi måste tänka oss för, inte konsumera ihjäl oss. Jadå jag förstår att många rynkar på näsan och tycker att jag är knäpp. Knäpp som bestämmer mig för att använda det jag har, det som funkar och fyller sin funktion. 

Det är helt OK att använda en gammal glasburk som jag målat ett motiv på och fyllt med stenar till en ljuslykta. Jag behöver inte köpa nytt om det inte är trasigt utan jag ska försöka att verkligen hushålla på våra resurser. Så nästa steg är att ta bort reklamen. Jag tjänar ändå inget på den. Det kan ta lite tid men jag ska. Så bloggen kommer inte längre vara en konsumtionsblogg. Jag kommer istället tipsa om hur man kan leva smartare och billigare.

Självklart kommer jag att handla saker men jag kommer tänka mig för både en och två gånger.
Kram Pia

6 kommentarer:

  1. Jag hejar på och håller med! Så rätt du har!

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Håller med dig att återbruk är det bästa.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  3. Kloka ord Pia! Vi måste alla hjälpas åt att vara rädd om vår planet!
    Det där mönstret på kudden på översta bilden, det är så himla fint tycker jag! En klassiker!
    Kram/ Maria

    SvaraRadera
  4. Du är så klok kära Pia!
    Jag håller verkligen med dig, jag försöker vara klimatsmart även om det ibland är svårt att göra det rätta. Jag gillar ju också att återbruka och blandar upp det med nya inköp. Kanske inte alltid det klimatsmartaste, men jag gör så gott jag kan. Det ska bli kul och lärorikt att följa dina klimatsmarta tips :-)
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  5. Gammalt och funktion = bästa! Återbruk och tänka efter när man handlar...visst gör loppisar en viss nytta??!
    Bästa kram från Titti

    SvaraRadera
  6. Det ska bli så roligt att följa. Det blir ju mycket mer personligt och spännande med återbruk. Saker med minnen och själ. Kram på dig.

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.