tisdag 23 november 2021

Det är fel på mig

 Ja så måste det vara. Jag håller nämligen på att kvävas av julens förberedelser och allt där om kring. På riktigt.

 Ta tex. Glöggmys, små hemgjorda tillbehör som det ska vara nytänk på gubevars. Vi pratar Toast med burrata, apelsin och pistage, eller vad sägs om Smördegsknyten med parmaskinka och sparris. Vad sjutton är det för fel med en liten pepparkaka eller en struva bara? Nej det ska vara annorlunda och alldeles speciellt tydligen. Ja för att passa in och vara med i matchen.

Sen dessa bilder i media på kärnfamiljer som står och bakar knäckebröd och ser så längtansfulla ut med mjöl i ansiktet och kruskavel i hand. Klädda i flanellskjortor och hemstickade tröjor i ett lantligt kök såklart, med vedspis och halmdekorationer. Helt plötsligt ska allt vara gammalt och från 1800-talet typ. Så helylle det bara går. Hemlagat från grunden. 

Ja men klart man är uppe halva natten och bakar, lägger in sill, kokar knäck som ingen äter för att Aladdin chokladen är snäppet godare. Sen hänger en upp gardiner som man köpt på Rusta för billig peng och låtsas att man vävt dem själv på kammaren. Man gör självklart egna halmstjärnor också som man sett Ernst göra på tv. Ja ni fattar.

Ja men såklart man gör. Det fixar man efter en 40 timmars vecka på jobbet galant. Man kanske byter köksluckor också till lantstil och installerar en öppen spis. Ja för hur ska det annars bli en fröjdefull jul? Kan det hända att man får lite ångest om en bor i en tvåa i en förort då? Eller???

Sen mitt upp i lantidyllen så ska det shoppas ljusslingor, nya kulor till granen,  Julklappar för tusentals kronor. Tv reklamen berättar att varenda tonåring blir såå lycklig om den får en ny mobil. Familjer belånar sig upp över öronen och hamnar så småningom i lyxfällan. Kul! Jättekul! Julkul!

Nej usch jag blir så stressad att jag knappt vet vart jag ska ta vägen. Jag blir lite arg på julen eller på hetsen däromkring fast kanske allra mest på mig själv som dras med i detta jippo. 

På jobbet ska det pysslas, små Jesusbarn tycker någon. Ja man kan ju ösa glitter på en toarulle också och limma på en filtluva och lite bomull. Järnspikar vad fint det blir. Jag är ironisk som ni fattar.

Det hänger små paket överallt som innehåller plastiga saker som barnen ska få. Precis som om de inte får ändå så det räcker och blir över. Hjälp! Ja kära nån... eller är förskolan kanske den plats där julens förberedelser är som allra bäst för barnen? 

Där vi firar lucia i all ensamhet och filmar allt så föräldrarna ska få se för att det är pandemi. Där det bakas pepparkakor och lussebullar för fulla muggar så ingen blir utan. Där vi pyntar och gör julmysigt. Ja för att de arma barnen kanske missar det hela annars. 

Jag vet inte, som sagt det är nog något riktigt allvarligt fel på mig. 

Kram Pia

7 kommentarer:

  1. Fel nej knappast. Man behöver inte laga hemgjorda korvar inlagda sillar och baka en massa kakor för att fira jul. Allt finns numera att köpa för både den stora o lilla familjen . Fler skulle testa.
    Man skall koppla av och ta det lugnt. Stress är inte nyttigt för kropp o själ. Skönt att läsa en sund uppfattning.
    Ha en jättefin dag utan stress.😊

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Tranquilo, tranquilo (lugn, lugn) som man säger i Spanien.
    Inget fel på dig alls utan man gör sin jul precis som man själv vill ha den.
    Stress är inte bra för kropp och själ.
    Ha en fin och bra dag nu och kör det egna julrejs 😉😊.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  5. Hej Pia,
    Jag tycker inte att det är ett dugg fel på dig! Du reagerar fullt normalt på det som är onormalt. Jag skyddar mig från all jul-propaganda som får mig att känna mig så otillräcklig. Jag kör i min takt i år, orkar inget annat och planerar att i framtiden fly julen helt och hållet genom att resa bort. För hur ska vi som springer ihjäl oss i ekorrhjulet orka stå för den perfekta julen så som den ser ut i julnumret av Lantliv. Nej, det är bara att släppa taget och ta en till skopa glögg :-)
    Varm Kram och var rädd om dig,
    Anneli

    SvaraRadera
  6. Det är inget fel på dig, det är nog fler än du som kan drabbas av jul-ångest. Men nej, jag fattar faktiskt inte, för det är verkligen inte alla som lagar all mat från grunden, som binder egna halmdekorationer, bakar och gör godis... Nej, jag tror jättemånga köper färdigt och jag tror att många gärna köper närproducerat, för har man inte gjort det annars så känns det bra till just julens "mys". Och jag tror inte att man helt plötsligt vill ha ett lantligt hem bara för att det är jul, då är det nog man önskar sig ändå ;) Jag tror inte heller alls att det är säkert att bara för att man bor i en tvåa i förorten så får man ångest och blir stressad över de som pyntar sina lantliga hus. Den ångesten och stressen känner säkert någon i förortstvåan varje dag, men det kommer alltid vara så att vi lever olika, bor olika, kör olika bilar m.m m.m... Det har alltid varit och det kommer alltid att vara skillnader. (Jag förstår egentligen inte heller varför du länkar/gör reklam för en dyr stjärna när man samtidigt förstår av ditt inlägg att du tycker det är "onödigt", den tanken får i alla fall jag)
    Jag slår mig absolut inte för bröstet och säger att mina åsikter och mina känslor är bättre eller mer värda än dina. Det fanns en tid för många många år sedan då barnen var små och det var fullt upp med dem, jag var själv med dem i veckan och min svärmor undrade varför jag inte lade in egen sill? "Det som är så lätt!". Nej, varför skulle jag göra det? Det finns ju färdigt att köpa, vilket jag också svarade henne... Jag tyckte inte att jag hade tid att göra det, jag prioriterade hellre att göra köttbullarna som inte var lika goda att köpa färdiga ;) Nu har jag tid att lägga in sill, och det är det roligaste att göra själv tycker jag. Vad jag menar är att man ska inte titta på andra vad de gör och hur de har det. Man ska känna efter själv hur man vill ha sin jul, vad man har tid att fixa själv, vad man tycker är roligt, vad man lika gärna kan köpa färdigt. Vi MÅSTE lära oss att känna att vi duger, både som den vi är, vad vi gör, och vad vi har... "Var glad över det du har och sörj inte det du saknar"
    Själv tycker jag som sagt att det är mysigt att ta fram mina konstgjorda smågranar, hänga upp belysningen utomhus (samma sedan vi flyttade in här) och plocka fram en och annan juldekoration. Jag gör det för att jag tycker att det är mysigt, och alla de som har bättre grejer, mera grejer och lagar mera hemlagad mat och godis och allt det där så låter jag dem hålla på med det utan att bry mig om det. Jag gör det jag vill för mig och min familj. Jag tycker att du också ska göra de julförberedelser som du vill och vara nöjd så. Ditt hem som alltid är lantligt och mysigt blir ju verkligen det där lantliga julmysiga hemmet!

    (Hoppas du inte tar min kommentar som enbart kritik, jag vill bara få dig att tänka till)

    Varma kramar och var rädd om dig!
    /Maria

    SvaraRadera
  7. Jamen sicket "på-pricken-sant" inlägg! EXAKT så känner jag med (och säkert många många fler...) Jag känner också av den där julstressen och man matas av DYRA julklappstips på tv´n...
    Jag var faktiskt på Rusta i veckan och fick slag över överfulla korgar som dignade av julpynt och tomtar i paljetter som folk drog runt med...
    Ja julefriden, vart tog den vägen??????
    Ett sååå tänkvärt inlägg från dig Pia! Heja!
    Kram Titti

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.