fredag 13 december 2019

Lucia på gott och ont

Ja vad ska man säga. Jag gillar traditionen som ju är helt vansinnig på ett sätt. Otroligt vacker och fin på ett annat. 

Jag är ju uppvuxen med den. När man som jag arbetar på förskola så ska det ju uppmärksammas enligt konstens alla regler. För hur skulle det annars se ut, vem skulle  föra traditionen vidare. Om jag ska vara ärlig, och det är jag nu. Jag gillar inte den dagen på jobbet. Inte ett endaste dugg.   Om jag nu ska försöka förklara varför, så är vissa av barnen ovetandes, nervösa men några också förväntansfulla. Allt beror på ålder.  Det blir annorlunda och lite märklig stämning. Det förväntas en massa. Turbulens! 

Lucia vakan i andra sammanhang har ju tyvärr ibland negativa effekter. Nu pratar jag om alkohol. Så många som överförfriskar sig. Ja inte bara då men ändå... ett tillfälle att liksom fira. Nu vet jag att när allt är klart så känns det bra. Barnen är som sagt ovetandes men får varje år en aning om traditionen. 

Enligt folktron var den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde även att djuren kunde tala under lucianatten. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och det firade man med att äta och dricka lite extra. Även husdjuren fick extra foder. 
Vi levererar, för vidare och ser lite ljus i mörkret. På gott och ont.

Kram Pia

3 kommentarer:

  1. Tycker det är fint med Luciafirande, när man kan njuta av det från tv-soffan nu mera.
    Förstår att det kan bli en blandning av allt när man jobbar som du på förskola.
    Luciavaka är det poppis längre bland ungdomen?
    Ha en fin kväll.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Såg på Luciamorgon från Gränna, så fint! Men jag vet hur mycket jobb som ligger bakom. Och inte bara av stora arrangemang, de små kräver jobb, vissa av de små aktörerna i sig är otämjbara. Men det är charmigt att se hur de snurrar på ljusen, hoppar runt och petar sig i näsan. All kredit till "fröknarna" som orkar fastän det tär på både tålamod och kraft.

    Ha en vilsam tredje advent.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  3. Visst är det så! Minns skolans val av lucia och mitt lucialinne var alltid för kort så de röda strumporna stack fram :)
    Försöker ta alla högtider med ett stilla sinne och vila!
    Kram Pia!
    Titti

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.