onsdag 18 december 2019

Gott innan julmaten

Här kommer ett tips på vad man kan äta nu i helgen som kommer. Ja ni vet innan all julmat man ska trycka i sig. Jag älskar skaldjur som bekant.


Det här behöver du till denna räkcheesecake 250 gram Kavring (eller annat mörkare bröd)
100 gram smält smör
Fyllning till räktårta  
5 gelatinblad
400 gram phialdelphiaost
3 dl creme fraiche 34 % eller magrare
1 rödlök finhackad
1 burk med röd stenbitsrom
500 gram räkor med skal
2-3 msk finhackad färsk dill
1–2 msk nypressad citronsaft
salt & peppar
Dekorera med ägg räkor dill eller lite vad du tycker passar fint.
Gör så här 
Mixa brödet i mixer, smält smöret i en kastrull och blanda i brödsmulorna. Rör tills det det blir lite degigt, fördela ut i en form med avtagbara kanter ( cirka 24 cm) platta till och ställ kallt. Lägg sedan gelatinbladen i kallt vatten i cirka 5 minuter. Under tiden rör du ihop crème fraiche, Philadelphiaost, Finhacka löken och skala och hacka räkorna. Rör ner detta i crème fraiche smeten, och vänd sedan ner finhackad dill, citron och romen. Smaka av med salt och peppar. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält på svag svag värme vänd ner och rör om i smeten tills de är väl blandat.  Fyll på smeten över kavringsbotten och ställ kallt i minst fem timmar, gärna över natten.

Kram Pia

4 kommentarer:

  1. Men jösses så gott. Tack för receptet.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Mums! Jisses så gott det låter! Jag tokgillar också skaldjur, som du också vet ;) Vi ska fira "julafton" med allt vad det innebär redan på lördag, med hela familjen, svärföräldrar och julmat och julklappar. De flesta barnen är hos killarnas föräldrar på själva julafton. Tyvärr... Så i helgen blir det julmat, men kanske man skulle göra en sån räktårta till nyår? Jag äger ingen matberedare (jo, en dålig som inte har någon hack-kniv, bara riv- och ski- funktion och visp) hemma och än mindre i fjällhuset... men man kanske kan ta med mixerstaven och använda den?
    Kram och ha en fin torsdag!
    /Maria

    SvaraRadera
  3. Misstänker att du är en riktig matmamma.
    Ha det fint
    /Anette




    SvaraRadera
  4. Mums! Jag gör en liknande men adderar lite pepparrot i fyllningen för extra sting. Prova!

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.