söndag 22 oktober 2017

Surt i kruka och förklaring

Först vill jag bara förklara lite om gårdagens inlägg. Man gör så klart precis som man vill jag lägger ingen värdering i det, jag bara undrade vad det är som gör att så många inklusive mig själv vill ha just originalet eller den "äkta" varan. 

Jag tänker tillbaks lite på min barndom när vänner till familjen gav presenter till mina föräldrar och då fick jag höra hur fint det var med glas och porslin från Orrefors, Kosta osv. Det var annat också som Lisa Larsson figurer som jag tyckte då var jättefula Ha! Ha!  Knubbiga figurer med tjocka ben och en randig konstig katt liksom. Fast nu tycker jag om dom och varför då? Ja jag vet ju inte men jag tror ändå att det är just värdet.

 Jag började spara på en servis från Kosta Boda nova när jag var typ 18 år och jag tycker den är fin. Jag är väldigt rädd om min servis och använder den sällan eftersom jag inte vill att den ska gå sönder. Fast jag använder den det gör jag. Kanske det är svaret att kvalité är bra, att man är mer varsam om det som kostar lite. Att det inte blir slit och släng liksom. Att saker kan gå i arv i generationer. Då känns det meningsfullt plötsligt. Ja Ja!  Jag är väl bara surt avundsjuk och önskar att jag hade råd.

 På tal om det... Surt i kruka var det ju. Kolla in min citronplanta som jag satte i våras. En kärna har blivit litet träd. Hoppas den överlever och kanske levererar frukt en vacker dag.

Kram Pia


3 kommentarer:

  1. Uag har en bröllopsservis som jag använder till fest och kalas och tycker mycket om. Vad kul med plantan från ett frö! Kramis Pernilla

    SvaraRadera
  2. Så kul att kärnan tagit sig...får hoppas att den ger frukt någon gång.
    Kram mamma c

    SvaraRadera
  3. Åh, en sån där randig katt hade mamma, och jag tyckte väl heller inte att den var speciellt speciell när jag var yngre... Nu skulle jag gärna ha en ;)

    När det gäller original/kopia så tror jag att det inte spelar nån roll för mig, att det är just ett speciellt märke etc. Men vissa saker är helt enkelt snyggare, jag gillar ju tex Kitchen Aid, och Smeg när det kommer till kökssaker, men det är helt enkelt för att jag tycker de är snygga! Sen har jag ju andra billigare "kopior", tex runda vaser som liknar Svenskt Tenns runda Dagg, men betydligt billigare! Skulle inte betala 2500 kr för en vas... Och är lika glad för vissa loppisprylar som andra lite nyare grejer jag köper. Jag vill gilla det jag har omkring mig, och vissa saker tilltalar en bara, sen om det är loppis eller märkesvara, det varierar. Men det är en intressant fråga!

    Kram Gunilla

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.