måndag 31 maj 2021

Mitt hem.

 Jag läser på Maria Soxbos blogg om vad ett hem är egentligen. 


Jag tänkte nyligen på just det och hade lite mindervärdeskomplex här i mitt hjärta. 

Hon skriver så här bland annat.

 "Ett hem gör oss inte lyckligare för att det kan mäta sig med andras hem. Ett hem gör oss lyckligare när vi njuter av att leva vårt liv i det, snarare än att granska det med kritisk blick. Och för att vi ska kunna göra det måste vi våga lita på att det vi en gång valt ut med omsorg är lika rätt tio, tjugo eller femtio år senare. Att vi inte ständigt måste uppdatera och hålla oss a jour, utan att den älskade fåtöljen är en livskamrat som förtjänar att tas om hand – inte bytas ut. Ett hem formas under ett helt liv, inte en gång per säsong" 

Ja det gjorde mig så glad och tillfreds att läsa. Så som jag verkligen innerst inne vill tänka men att mina tankar ofta kastas omkull för att jag inte känner mig trendig nog eller har fint nog. 

Men jag ska fortsätta gilla mitt hem trots skavanker, loppisfynd och gamla saker som faktiskt funkar.

Kram Pia

3 kommentarer:

  1. Men Pia... ditt hem är ju just DITT hem! Det är du som ska trivas i ditt hem, det är du som ska känna glädje över de saker och ting du har. Minnen och allt vad det innebär. Jag tycker att ert hem och er trädgård känns både fint och hemtrevligt med alla fina gamla saker du har! :) Önskar också att jag hade fler gamla möbler, men är "dålig" på att leta på andrahandsmarknad, tyvärr...
    Jag är heller inte trendig på något sätt, men känner att jag har hittat en stil som jag gillar. Jag har utvecklats genom åren och tycker kanske inte att de saker jag hade i min första tvåa är de saker jag skulle vilja ha idag, därav uppdaterar jag och byter ut saker. Jag tycker inte att det är fel att byta ut saker, men man gör ju såklart kanske inte det varje säsong, då bör man kanske fundera på om det är något annat i livet man inte är nöjd med. Något annat man bör förändra i sitt liv. Jag gillar ju flera "stilar" också, så det är mycket möjligt att något kommer ändras i inredningen om jag skulle flytta till ett mera "lantligt/torpigt" hus, kanske lite som jag brukar säga att var sak har sin tid, på något litet vis. Men huvudsaken är ju att man gillar sina saker och trivs! Brukar du titta på "Vem bor här?" Där får man ju se massor av personliga och mysiga, fina hem som kan vara väldigt olika varandra. Jag kan tycka att vissa är jättemysiga och fina, men kanske inte skulle vilja bo så själv.
    Till sist... den växt som du inte tror är en akleja i min kust-trädgård, både min kusin och svärmor säger att det är en Malva...;) Kanske du också tror på det? Jag vet inte alls, jag... men tyckte också det såg ut som akleja när jag googlade ;)
    Kram och ha det gott!
    /Maria

    SvaraRadera
  2. Bra text och ord det hon skrivit.
    Det vi hade i Sverige i vårt hem var mycket ärvt, gammalt och lite nytt som vi hade och älskade. Jag är som du, att lite färg på det gamla gör saken som ny igen. Istället för att köpa nytt när något blivit skavt eller omodernt. Vår plånbok var inte gjord för sådant heller.
    När vi flyttade till Spanien kunde vi inte ta ner alla möbler till vårt lilla hus här. Utan fick köpa lite nya saker att fylla upp vårt nya hem med.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  3. Det var kloka ord! Känner igen mig där, att se på mitt hem med kritiska ögon... Men det är nog inte för att jag vill vara trendig, utan mer för att jag gillar att drömma och fundera på förändringar... Men man borde ju vara mer nöjd med det man har, helt riktigt!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.