torsdag 4 mars 2021

Vad gör jag på jobbet

 Ja ni det är väldigt många olika saker, men en dag kan se ut ungefär så här.

När jag börjar tidigt eller öppnar så serverar vi frukost. Klockan är då 07.00. Barnen anländer lite i taget men i dessa tider så får inte vårdnadshavare komma in på förskolan. Det betyder att vi får hjälpa till med avklädningen som annars föräldrarna brukar fixa. Sedan så klär vi på barnen igen för att gå ut och leka i ur och skur. Frukosten ska dukas undan, borden ska torkas och samtidigt anländer det nya barn. Alla barn ska registreras på listan och ev. avvikelser om tider ska skrivas upp. Mobilerna ska kollas av ifall det kommit sms, sjukskrivningar m.m. Om fallet är så att personal är sjuk så ska det ringas in vikarier. I bästa fall finns det någon ledig annars får vi hitta lösningar.


  Sedan flyter någon timme fram när man tar emot barn fram till kl. 9.00 ungefär. Då ska vi servera frukt till alla barn. Det handlar inte om att bjuda runt på fruktfatet utan var och en tillfrågas och så ska det delas och skalas samt ta bort kärnor. Samtidigt ska det vara ett lärande och en typ av undervisning i samlingen. 

Det kan vara allt från dagens namn, månaden en sång eller kanske att lära sig känna igen sitt namn. Nu pratar jag om 15 st i åldrar 1-3 år. Ljudnivån blir högre och högre i den fria leken och snart är det tid för blöjbyten och toalettbestyr. 

Alla ska också tvätta sina händer innan sagan som blir före lunchen. Det flyter tvål och vatten på golvet och kläder blir blöta. Vi byter och fixar. På vårt bord ligger även dukning och hämta diskvagnen i köket. Brödet ska fyllas på och så är det äntligen lunch. 

Vi serverar alla barn, bara några få kan ta själva. Vatten och mjölk rinner ut på bordet titt som tätt. Vi torkar tillsammans. Några har svårt att sitta stilla så man får gång på gång lyfta tillbaka dem på sin stol. Under tiden har någon annan stoppat hela armen i vattentillbringaren slickat på mina bestick eller på skeden till majsen. Sedan blir det en knäckemacka. Vi brer smör och ger till de som vill ha. Några kan bre själva. Sedan kan det hända att ett glas åker i golvet så det yr glasbitar överallt. Sitt stilla nu medans vi sopar och dammsuger. Sen ska alla tvätta sig och några ska gå och sova. Kan ni se framför er när 15 barn har ätit ris? Just det överallt finns det ris. Madrasserna ska fram ur skåpet och så ska de sövas. Det går relativt snabbt nu när alla är inskolade och klara. Men i början... Ja ni anar inte hur man får trixa och trolla med knäna för att det ska fungera. Ok nu ska även dom som inte sover ha en stunds vila. 

Kuddar på golvet och en liten saga på projektorn får det bli. Allt ska dukas av, golven ska sopas och borden ska torkas. Vi ska även ha våra raster. Vi löser av varandra, 30 minuters rast är allt på en dag. Efter en timme så ska barnen som sover väckas. De vill gärna sitta i knä en stund och morna sig. Madrasserna ska in i skåpet igen för att skapa ytor att vistas på. 

Nu leker vi igen eller bakar med deg, målar, ritar, pusslar, dansar osv. Ljudnivån är på topp. Det börjar krypa i kroppen på barnen som gärna springer runt, klättrar på möblerna och råkar kanske i konflikt eler rent av ramlar och slår sig. Gråt och tjut på flera håll. Vi tröstar, kramar och har barn i famn. Ja tiden går och det är dax att städa. Alla saker ska tillbaks på sin plats. Vi hjälps åt och så är det blöjbyte, toabestyr igen innan en kort samling. 

Även nu ska det vara en  planerad undervisning. Allt vi gör måste förankras i vår läroplan för förskolan.

 Om jag börjat tidigt så har jag kanske slutat eller så är det tid för planering. Då ska allt man gör dokumenteras och alla barn ska ha ett underlag för sin utveckling och sitt lärande. Detta är en typisk och normal dag. Men så är det inte alltid eller sällan för vi får även utmaningar som att ge barn med särskilda behov det stöd som de behöver för att klara av sin dag. Det kan vara allt från bild stöd, dagsscheman, små pauser eller annat. 

I bland blir man spottad på eller slagen, bli kallad både det ena och det andra. Någon kanske hostar i min mat eller torkar snor på mina byxor. Man kan bli nedkissad och även få avföring på sig eller en spya. Sedan har vi ju föräldrarna också. Alla ska få information om vad som hänt. Några vill berätta om sitt privatliv, några gråter och andra är galet nonchalanta. De flesta är trevliga och tillmötesgående. Just det, vi ska hålla reda på alla svarta fingervantar och annat som inte är märkta och veta vart alla kläder ligger. Ja men så himla lätt är det inte. Tänk det gånger 15. Sen ska man kunna laga saker, byta glödlampor, sopsortera, vara miljöhjälte, sopa grus och dra över byxorna på stövlarna. 



Efter mellanmålet vid 14.30 som vi serverar och tar hand om efteråt så ska alla kläs på igen. Det tar en stund och detta är nog dagens mest kritiska stund. Särskilt höst, vinter och vår. Alla är lite trötta och tålamodet prövas. Ingen vill, ingen kan något själv vilket inte är sant. När man är klar ska väskor bäras ut som är fulla med kläder, gosedjur, påsar med kisskläder för det händer olyckor ibland. Efter bara en liten stund så har någon bajsat och då ska man in, ta av allt och byta blöjan. På med kläder och ut igen.

  Nu börjar föräldrarna droppa in för att hämta sina barn. Överlämningen och hur dagen varit är viktig. Barnen ska strykas från listan och sist på dagen ska allt städas på gården. 

Stolarna ska upp inne, sopor ska slängas, komposten ska på sin plats. Avdelningen ska också fixas till så att den är inbjudande inför morgondagen.  

Jag älskar mitt jobb och jag får så mycket kärlek och goa skratt om dagarna. Jag blir också såklart ibland arg eller ledsen. I bland räcker man inte till eller så måste man ta tag i trista, tunga saker som man har skyldighet att göra om tex. ett barn far illa. Så när klockan är 17.00 eller 16.30 eller min dag är slut så är jag trött. Både fysiskt och psykiskt.

Kram Pia

5 kommentarer:

  1. Exakt så är det att jobba på småbarnsavdelningen! Riktigt bra beskrivet!
    Med den lön jag hade som barnskötare så saknar jag verkligen inte mitt jobb. Inte alls! När jag läser din beskrivning känns den lönen som ett hån... Jag håller med dig om att det ändå ger en del tillbaka att jobba med barn, att man är en bra förebild och trygg vuxen för dem och får deras förtroende. Synd bara att statusen på jobbet som barnskötare aldrig höjs...
    kram/ Maria (Wikers Liv)

    SvaraRadera
  2. Ojojoj, jag blir alldeles matt bara av att läsa allt ni gör under en dag. All heder åt er som tar hand om våra barn så samhället kan fungera.
    Statusen och lönen på våra så viktiga lågstatusyrken borde absolut höjas men det är framförallt en högre bemanning som behövs. Helt galet att man som barnskötare ska behöva utföra arbetsuppgifter som är med lämpade för en vaktmästare, lokalvårdare eller samordnare att utföra.

    Men nu är det fredag med tid för avkoppling :)
    Trevlig helg! Kram Birgitta

    SvaraRadera
  3. Ni är värda er vikt i guld. Utan er skulle allt bryta samman. Punkt.

    Ha en skön och lugn helg nu!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Ett fantastiskt jobb som du/ni gör som jobbar med de små liven.
    Som tyvärr inte många förstår och inte heller syns i plånboken.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  5. Imponerande och vilket ansvar ni har! Helt otroligt...ja det var ett tänkvärt inlägg och bra skrivet.
    Förstår att du är trött ibland dock :)
    Varm kram från Titti

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.