lördag 18 augusti 2018

En stående favorit

Jag gillar verkligen tagetes. Dels för att den är otroligt lättodlad men också för att den är tålig, vacker, blommar länge och sist men inte minst den gör mig glad. En riktig gladblomma om man frågar mig. I år har jag fem olika sorter.  

"Linne´s tagetes" som jag kallar den, är sirlig och hög med grenar."Burning Embers" En kulturarvsort. Fyller upp tomma platser i perennrabatter. Den har jag alltid. Sen så har vi karamelltagetes. 

Ha Ha det heter den inte men jag kallar den det. "Jolly Jester" tror jag den heter. Kulturarv den med. Man skulle ju vilja äta upp den liksom. Den är också hög ca. 60-70 cm och grenig. 

Runt stubben brukar jag ha krasse men i år fick det bli låg tagetes. Vilken sort detta är vet jag inte. Den liknar sammetstagetes Honey comb. 


Sen har jag stor tagetes "Alaska" om jag inte minns fel, i knallgult. Ingen kan väl vara sur när man tittar på den tänker jag.

 Den sista är en liten tagetes Golden Gem. Den är ju bara så härlig den med. 

 Jag kommer inom en snar framtid gå ut och samla frön från samtliga. Jag tänker också ta en tur i några parker. Kanske man hittar en sort man gärna vill testa. Bara att norpa en fröställning. Man får ju många frön av bara en endaste vissen blomma. 

Om någon skulle vilja ha frön så hör av er. Det går ju lätt att skicka i ett brev.


Vill man se mer trädgård så kika in här.


Kram Pia

11 kommentarer:

  1. Hej Pia!
    Visst blir man glad av dina Tagetes, färgglatt. Har inga själv, men de finns i dotterns trädgård.
    Ha en fin helg /Marika

    SvaraRadera
  2. Tagetes är riktiga vitaminpiller med sina färgbomber. En växt min morfar odlade, sen jag men så pausade jag den. Nu är den åter. Fina sorter du odlar.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  3. Tagetes är en vacker och tålig blomma som vi hade när vi bodde i huset i Sverige.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  4. Tagetes har börjat bli min favorit också den är så tacksam och har en rik blomning och har också varma färger.Min mamma hade alltid Tagetes varje sommar men då var den inte min favoritblomma men det är ju tur att man kan ändra sig.Ha det gott/Margareta

    SvaraRadera
  5. Tagetes är en himla bra blomma, brukar ha dem i trädgårdslandet för att förvilla skadeinsekterna. Men i år behövs det ju inte :-( Inget växer ju i torkan och då blir det ju inga skadeinsekter heller :-)
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera
  6. Your blog was absolutely fantastic!
    Great deal of great information & this can be useful some or maybe the other way.
    Keep updating your blog,anticipating to get more detailed contents.
    หนังออนไลน์

    SvaraRadera
  7. Vill gärna ha ett gäng frön!! Förstås! Ja tänk att så många ogillar denna blomma...jag blir glad av den :)
    Söndag och jag är eländigt trött och hängig, magkatarr igen också. Får bli soffan idag känns det som.
    Kramis från Titti

    SvaraRadera
  8. Jag har upp ögonen för tagetes i år.Har till och med haft en egen Tagetes hörna...ha haa... Har odlat 6 sorter i år. Du hade några som inte jag har. Vi kanske kan byta:)
    Ha det gott!

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.