tisdag 12 januari 2021

Åtta cm

 Ja det var skillnaden på min mage efter att ha ätit fel i går och i flera veckor. Nej det handlar inte om att banta utan om att lida av IBS. 


Jag vet att jag inte är ensam om detta men inte så många pratar om det. Nej för tarmen är lite tabu att snacka om verkar det som. Det finns ingen generellt effektiv medicinsk behandling mot IBS men att undvika fermenterbara kolhydrater är bra. De drar nämligen till sig vatten i tarmen och jäser så det bildas gaser. Att svälla 8 cm på en timme gör faktiskt ganska så ont. Men jag får ju skylla mig själv lite.

Jag mår inte så särskilt bra nu ska jag erkänna. För det ena medför det andra. Min psoriasis som tack och lov är av lindrig sort blommar upp och förkylningarna avlöser varandra. Man blir trött, stressad, tappar lusten till det mesta och ja man ser inget ljus i tunneln liksom. En negativ spiral som verkar starta i tarmarna. Bara att kavla upp ärmarna och göra en livsstilsförändring. Igen! 


Kram Pia

3 kommentarer:

  1. Usch, inte kul när magen krånglar. Jag har alltid haft en ganska känslig mage, men kan ändå inte påstå att det är något direkt "fel" på den... ingen IBS eller annan överkänslighet alltså, handlar mest om balans mellan det mesta för mig.
    Såg du Dr Mikael imorse på 4:an, det handlade just om mage/tarm, han brukar förklara bra och komma med råd och tips.
    Kram och krya på dig nu!
    /Maria

    SvaraRadera
  2. IBS är både jobbigt och gör ont, är själv så innerligt trött på min mage och tarmar och som du skriver så finns det inga botemedel utan man måste komma fram till vad som funkar i matväg för en själv, hoppas du snart mår bättre igen. Kram Eva

    SvaraRadera
  3. Tror rätt många har problem med sina magar och är lite överkänslig för vissa saker som man stoppar i sig. Men precis som du säger vill man gärna inte prata om det.
    Hoppas du snart blir bättre nu och krya på dig
    Kram Carin

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.