onsdag 16 oktober 2019

Drar till med en Cyklamen

Jag har länge tänkt att jag ska köpa en Cyklamen men har liksom inte kommit till skott. 

Nu fick jag en i lördags av middagsgästerna. Rackarns så glad jag blev. Den här var så vit, fin och krispig och självklart ska den stå där i uterummet. Vi sitter faktiskt där lite då och nu även om det är höst. 

Bara att slå på infravärmen eller tända en brasa. Tända lite stearinljus och njuta.  Sedan var det ju skötselråd. Jag har hämtat detta från Odla.nu.
 Cyklamen vill ha en jämn tillförsel av vatten, ca 1/2 - 1 dl per dag. Mjukt vatten eller regnvatten är särskilt bra och allra bäst är om den får vattnet underifrån. Tillför en svag dos med näring en gång i veckan under hösten. Gör uppehåll under vintern och återuppta gödslingen i februari-mars.
Cyklamen ska stå ljust. Vid för varm placering kan växten bli lös. Den trivs utmärkt på svala platser samt inglasade balkonger och uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C.
Ta bort vissna blommor och blad med ett kraftigt ryck. Om det blir kvar en bit av stjälken längst ned vid knölen pressas växtsaft ut genom brottytan vilket ger en bra grogrund för sjukdomar.

Ja det var väl allt för idag. Fast en sak till. Onsdagar är en av mina favoritdagar. Jag slutar tidigt och hinner med att ta en fika med mina föräldrar. Om man nu råkar ta en skiva vetelängd (inte bra i viktväktartänk) så får man väl promenera ett tag innan man slår ner rumpan här hemma.


Kram Pia

5 kommentarer:

  1. Tänk, cyklamen har jag inte tumme med. Vi kommer liksom inte överens hur än jag fjäskar.

    Lycka till med din.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  2. Det är en vacker blomma tycker jag och har även haft tur med de jag haft.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  3. Cyklamen är en vacker blomma! Tänker på min farmor när jag hör ordet cyklamen... hon kanske hade såna? Minns inte, jag var bara 11 när hon dog, men jag minns att hon hade en enormt stor blommande kaktus, så hon hade säkert cyklamen också ;) :)
    Mina brukar blommorna vika ner sig på efter några dagar, säkert för att jag vårdar de fel...Kanske för varmt och för lite vatten....
    Nu blev jag också sugen på att köpa en. Jag köpte en vit höstglöd bara för att ha nånting på köksbordet, men uterummet kanske skulle gilla en cyklamen och cyklamen kanske skulle gilla uterummet ;)
    Ha nu en fin torsdag. Jag vet att du inte gillar torsdagar som jag gör, utan att du mer gillar tisdagar vilket jag inte gör ;)
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  4. Hej sötis...
    Nu tar jag mig tid att skriva till dig..;)
    Har just kopierat ditt recept på moussaka...eller hur det nu stavas..;) han inte göra det när jag läste det...men nu så...
    Viktväktarrecept gillas ju och nu ska här inhandlas qournfärs..;)

    Cyklamen är verkligen fina...jag är lite sådär endera eller med dem... endera dör de på direkten eller så lever de hur länge som helst..
    Men jag trodde faktiskt inte att de kan blomma om...? men det kan de alltså? om man lyckas hålla liv i dem vill säga...;)

    Stor kram o tänk i morgon är det fredag...;) Bara en sån sak...å heja heja dig...å mej också... nu kör vi på!

    SvaraRadera
  5. Åhh jag älskar de där rufsiga cyklamen :-)
    Får nog se efter om jag kan hitta någon snart.
    Ha de gott. Kram, Catarina

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.