onsdag 6 mars 2019

Mormors bröd

Jag är verkligen inte hundra alls, kanske 43% eller nja eller 35 kanske. Jag begriper inte att jag ska åka på allt skit. 


Jag sover och sover. Kroppen värker, magen krånglar, huvudet dunkar, näsan är täppt och jag har feber. Blödde näsblod vilket är ytters, ytterst sällsynt. 

Tänkte ändå att jag skulle försöka baka lite när jag ändå skrotar runt här hemma. Att bara ligga helt stilla går faktiskt inte när man är en sådan som jag. Jag gör något sedan slänger jag mig på soffan och somnar bums.

 Hittade receptet på "Mormors bröd" som jag fått av min svärmor. Alltså inte min mormors utan makens mormors bröd. Hon bakade förmodligen på hemkärnat smör och fjällko mjölk. Dessa smaker kan jag faktiskt inte framkalla. Men jag är ändå nöjd.  Eftersom jag inte äger någon assistent så orkar jag bara knåda degar på fem dl. Jodå så är det även då jag är i mina fulla bruk. 

🎀 🎀 🎀
Mormor Annas bröd 18 st
1 pkt färsk jäst
30 g smör
3 msk sirap
1 tsk salt
5 dl röd mjölk
7 dl vetemjöl+7 dl rågsikt

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret och häll i mjölk, värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över lite av smörblandningen. Rör ut jästen och häll på resten av smörblandningen, sirap, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig. Eventuellt behövs det mer mjöl, degen ska inte vara hård utan mjuk och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek ca 30 minuter. Dela degen i 18 bitar och kavla ut till runda kakor ca 1 cm tjock. Nagga och låt jäsa 20 min. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. Låt svalna på galler under duk.
Kram Pia  

2 kommentarer:

  1. Tack för det receptet och vad tråkigt att det aldrig riktigt ger med sig med feber och förkylningen.
    Krya på dig nu.
    Kram Carin

    SvaraRadera
  2. Men oj, orkar du baka när du mår så dåligt!! Kram och krya på dig vännen!

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.