onsdag 4 april 2018

Värme och ångande bad

Den där fina vedeldade bastun har stått övergiven ett tag. Så kan man ju inte ha det.

Liknande badlakan hittar du här,  skopan är en present, kommer från Vietnam

 Har man en bastu så ska man använda den tycker jag. Det om något är ju hälsosamt. Det lär ju sänka blodtrycket. Jag eldade upp den igår och njöt. Sen så tog jag faktiskt trycket före och efter. 

Det funkade, blodtrycket sjönk. Nu måste man basta flera gånger i veckan om det ska ge långvarigt resultat. Men en kvart i bastun gör så att trycket sjunker. Sant! 

Nu undrar jag lite om bada bubbelbad i varmt vatten kan ge samma resultat. Klart att det är välbefinnande och frigör hormoner som ger lyckokänsla. Men sänker det blodtrycket?


 Jag googlar och hittar
"En del undersökningar visar att blodtrycket förblir konstant, medan andra visar att det systoliska (det högre värdet) stiger lite, mer i kallt eller varmt vatten än i kroppstempererat vatten".

Jag läser också att ta ett varmt bad bränner lika många kalorier som 30 min promenad enligt Forskare vid Loughborough University. Så då vet vi det. Nästa gång man väljer ett varmt skönt bad före en promenad så kan man njuta med gott samvete. 

Underbar duschgel finns här

Att bada varmt eller basta, kan ha hälsofördelar för människor som inte har möjlighet att träna regelbundet, skriver forskaren Steve Faulkner.
Detta betyder förstås inte att du helt ska skippa gammal hederlig motion. Träning har en lång rad fördelar som ett bad saknar. Det, kombinerat med en god kosthållning och bra sömn, tar dig långt. Nu har friskvårdsterapeuten vaknat till liv igen. 
😉

Kram Pia

innehåller annonslänkar

5 kommentarer:

 1. Jag verkligen ÄLSKAR att bada bastu! Vi har en vedeldad i vår förening, måste verkligen bli bättre på att använda den!! Det i samband med iskallt ger ju energi som inget annat!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 2. Vad glad jag blir jag som badar riktigt varmt minst en gång i veckan! Skulle gärna basta också... om jag hade tillgång till en! Sen tror jag allt som skapar välmående ger lägre blodtryck.

  Njut av din bastu du som har en!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Jag klarar inte riktigt av att bada bastu.. jag får liksom panik och kan inte andas i värmen. Jag brukar gå in när den värms upp och går ut när det är runt 40 grader, ha ha! Men nu senast stod jag faktiskt ut till 65.. ;-) Min son är lika som mig, dottern är som sin pappa.. hon kom in en gång när det var 80 grader och hon sa att hon frös, och hällde på en massa vatten.. ha ha! Sånt där spa-bad vore inte helt fel... Jag håller på att spar till ett faktiskt, det går sakta men säkert fram... om 20 år kanske? Man blir inte så rik av att vara långtidssjukskriven... ;-)

  Kraam Therese.

  Kraam Therese.

  SvaraRadera
 4. Vi hade bastu i vårt hus och utnyttjade den massor tills vi köpte badtunna. Efter det blev det bara varma bad istället.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 5. Åhhh nu skäms jag allt lite. Vi har en liten bastu med dyraste finaste aggregatet från Tylö. Både ånga och vanligt bastu. De senaste åren har den här bastun bara agerat torkrum för tvätt på vinterhalvåret. Jag ska försöka skärpa mig. Kram på dig.

  SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.