måndag 9 oktober 2017

Marinerad vitlök

Jag har ju odlat egen vitlök detta år. En lång procedur kan man säga eftersom man sätter klyftorna i jorden på hösten och skördar året därpå. 

Nu använder jag inte så mycket vitlök i matlagningen eftersom vissa (läs mannen) inte gillar eller får ont i magen av det. Sonen som bor hemma och jag tokgillar tzatziki. Så visst är det roligt att använda sin egenodlade delikatess då. 

Nu har jag testat att marinera lite av skörden. Smaken blir lite mildare när man kokar klyftorna i vitvinsvinäger, vatten och salt. Själva marinaden är het och god. Honung, chili, balsamico, tomatpuré och curry får smaklökarna att göra saltomortaler. 

Sen är det ju sååååå nyttigt. Innehåller allicin, en svavelbärande substans som skyddar mot förkylningar, influensa, magvirus, svampsjukdomar såsom Candida samt mot mikrober såsom tuberkulos och botulism. Jag kan göra listan lång men alla vet ju att vitlök är hälsosamt. 

Ja det doftar kanske inte så gott när man ätit det men det är smällar man får ta.
Receptet hittar man om man googlar på chilimarinerad vitlök.

Kram Pia

3 kommentarer:

  1. Älskar vitlök och egen odlat är alltid bäst. Men det är bra om alla äter det ;-)
    Kram mamma C

    SvaraRadera
  2. Vilka fina bilder!!! Och du är så himla bra på att odla! Och bra på att ta hand om allt också!
    Tack för rara ord hos mig, skulle ha skrivit mera privat till dig, men det har inte blivit av... det där med hälsan i familjen... skriver en annan gång via Messenger ;)
    Kram/Maria

    SvaraRadera
  3. Ser väldigt gott ut! Och nyttigt.

    Ha en fin dag.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.