torsdag 26 april 2018

Ett högt pris

 Det här är inte ett vanligt blogginlägg. Det här är ett inlägg som handlar om ekonomi. Om hur tokigt det kan bli. Om orättvisa och klyftor i samhället. Så sluta läs nu om det känns obekvämt.


 Jag känner mig drabbad. Mitt yrke på förskolan innebär att jag är väldigt fysiskt nära de yngsta barnen. Jag ger kramar när de är ledsna och glada. Jag får torka näsor med grönt snor hur många gånger som helst på en dag. Det hostas och nyses rakt ut över maten som jag ska äta. Javisst den är gratis, vi äter pedagogiskt som det så fint heter men är det värt det för att sedan bli sjuk. Jag påstår att det har hostats hela terminen där jag jobbar och det har varit snoriga och småhängiga barn där varje dag. Jadå vi har vädjat till föräldrarna att hålla sina "sjuka" barn hemma.  

Förkylning
Varför drabbas bara jag, är frågan jag ställer mig. Jag tvättar händerna, spritar händerna, jag torkar bord och bänkar, försöker ha karotterna en bit ifrån allt hostande och nysande. Men jag råkar ut hela tiden ändå.  Däremot så är jag nära barnen så mycket jag kan. Jag träffar många människor varje dag. Som heltidare så har man många föräldrakontakter. Jag har förmodligen ett väldigt dåligt immunförsvar. Konstigt med tanke på alla grönsaker jag äter och hur jag faktiskt väljer vad jag äter med omsorg. Jag är noga med min sömn 7-8 timmar /natt. Försöker också att motionera regelbundet, ja när jag inte är sjuk då. Ja och så skrattar jag ofta och mycket.

En karensdag kostar mig 1187 kr sen tillkommer ju -20% för varje dag jag måste stanna hemma plus läkarkostnad och medicin. Så en sjukskrivning innebär i runda slängar ca. 4,500 kr/mån back för mig. Ja så här har det varit hela året och det känns så surt. På samma gång får maken besked från sin A-kassa att han har sju karensdagar. Det efter en lång tids sjukskrivning och bråk med F-kassan.
  En annan sak som känns då är att en kollega tjänar 6000:- mer än mig i månaden (jättebra och väl värd vartenda öre så klart) fast vi i stora drag gör exakt samma arbete.  Ja men tänker ni nu, kollegan har kanske högskoleutbildning. 

Javisst, men jag har också utbildning och många års erfarenhet. Utbildning i pedagogik, psykologi och ledarskap. Utbildning i Teamwork och lagarbete. Har drivit ett eget företag i sju år, fast det räknas inte i min bransch. Inte heller att jag är tre barns mamma. Bara det är ju ett kapitel för sig när det gäller ekonomin. Att jag valde att jobba mindre för att vara med dem när de var små gör att min pension inte kommer att räcka för att överleva. 
För att återkomma till immunförsvaret. Stress, ångest och nervositet. Allt detta kan vara skadlig för hälsan och försvagar immunförsvaret. När vi har mycket att göra eller känner oss ängsliga och nervösa har vi därför lättare för att bli sjuka. 


Stressad person
bilden lånad från utforskasinnet.se
Så det var väl allt och vet ni. Jag är faktiskt lite bitter. Summan av detta är att jag ofta tvingas välja bort saker som kostar pengar även om det skulle främja min hälsa. Som tex. att gå ut att äta med vänner, att gå på massage, att åka på SPA ja ni fattar. Om jag hade slarvat, misskött mig så kunde jag få skylla mig själv. Men jag gör bara mitt allra jäkla bästa hela tiden.
🎔 
Nu åker jag till Öland och ja en BUDGET varianten på semester blir det. Men jag är tacksam att det blir av. Väldigt tacksam. 

Kram Pia 

6 kommentarer:

 1. Hej PIa,
  Tusen tack för ditt e-mail. Nu har jag svarat på det och hör av dig om du har fler frågor.
  Jag håller med dig fullständigt! Vi blir sjuka p.g.a jobbet och så förlorar vi pengar på köpet. Jadu, lärarlönerna är så orättvisa, låga och det är skandal hur det har fått förödande konsekvenser för den svenska skolan. NU kommer det ju att fattas över 80 000 behöriga lärare. Ja, och bless your heart! Jag skulle aldrig orka vara runt sådana små barn hela dagarna. Hoppas du får det mysigt på Öland!

  Ha en fin eftermiddag!
  Kram, Anneli

  SvaraRadera
 2. Ja det är så orättvist och konstigt i din bransch. Har en dotter som jobbar där och hört en del. Ha en bra vistelse påfund Öland nu.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 3. Ja vilken orättvis situation för lika jobb...förstår dig och att du känner dig lite bitter. Dyrt att vara sjuk också, ett dyrt pris att betala för att man inte är på topp jämt! Bra och tänkvärt inlägg!
  Ha nu en skön helg på ön, hoppas solen strålar :)
  Kram Titti

  SvaraRadera
 4. Ett tänkvärt inlägg! Inte är det rättvist här i livet inte...
  Kram till dig och hoppas du får en fin semester!
  Gunilla

  SvaraRadera
 5. Ja visst är det sjukt... och ytterst orättvist! Hela samhället blir ju bara snedare och snedare.
  Hoppas du får en fiiiin semester på Öland!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 6. Jag förstår dig precis för precis så där är det. Har själv gått ner i deltid för att orka och ha lite lust kvar på fritiden. Hoppas du får några fina dagar på Öland. Själv är jag på väg till äldsta sonen i Stockholm. Kämpa på! Du behövs med all säkerhet i din verksamhet men inte till vilket pris som helst. Sköt om dig!
  Kram RosMarie

  SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.