torsdag 28 december 2017

Om glittriga naglar och Österlensk mat

Tjingeling!

En bättre dag idag. Tomtarna har samlat ihop sig för att komma ner i lådan igen. Ute regnar det så man ser inte att fönsterna är skitiga. 

Bildresultat för spettekaka
spettekaka bild från Pinterest

Ishockey på TV i kväll och så streamade jag hem  matchen Almtuna-Oskarshamn igår. Ja brorsdotterns pojkvän spelar ju där i Almtuna och det blev en rejäl seger. KUL!  Annat som är kul är att jag köpt en gammal matbok. 

Min farmor är med i den. Ja hon delar med sig av gamla recept från Österlen. Sist i boken så finns en dikt som hon skrivit "Ostagilled" den är skriven på härads dialekt.  

Det är inte bara en kokbok utan också en historiskt spännande berättelse. Om hur farmor som 12-åring jobbade på åkern och räfsade i kanterna. Stränga i ängarna kallades det. Hon skriver att det var roligt och inte så stressigt som nu. Det var annat då. 

Jag tittar på mina glittriga naglar, micron, datorn och tänker på utvecklingen. Tänker på min farmor Astrid som blev 97 år och som förmodligen aldrig målade sina naglar. Nu tid för lite frukost.

Kram Pia

5 kommentarer:

 1. Så kul att läsa i gamla kokböcker, finns det en anknytning till den är det ju ännu roligare. Lite skånsk mat kan ju aldrig vara fel :-)
  Läckert nagellack och snygg kontrast till kokboken ;-)
  Ha de gott. Kram, Catarina

  SvaraRadera
 2. Så kul att du fått tag på boken! Jaha, då blir det spettekaka till nyår då förstår jag?

  Ha det fint!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar bok att ha i sina ägor. Här står tomtarna på rad ännu och de kommer nog inte ned i lådorna före 20onda knut. Hoppas du får en lugn torsdag. Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Så roligt att ha en anknytning till boken som du köpt.
  Kram Carin

  SvaraRadera
 5. Hej,
  Här var det absolut ingen rolig hockey på annandag jul då Mora IK åkte på storstryk av Djurgården. Jag började nästan heja på bortalaget, så dåligt spelade Mora. Ja, vi får väl se hur det går ikväll nu....

  Jag har smakat spettekaka e gång och minns att det var svårt att äta och att det inte smakade så mycket.

  Jag funderade också på att packa ihop tomtarna idag men beslutade att de får stå kvar över nyårsaftonen.

  Kram och ha det gott,

  Anneli

  SvaraRadera

Tack för dina ord och tankar.